Idealna herbata na zimowe wieczory

Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Zielona, biała lub czarna, ma wiele korzyści dla zdrowia. Jeśli często gotujesz wodę na herbatę, warto zastanowić się na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika i jak go dopasować do swoich potrzeb.


W sklepach jest niezliczona ilość gatunków herbat. Różnią się one kolorem, zapachem, a przede wszystkim smakiem i właściwościami. Niezależnie od rodzaju, wszystkie herbaty zawierają antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Jednak na tym jej dobroczynne właściwości się nie kończą. Choć nie powoduje utraty wagi, to pomaga utrzymać w ryzach sylwetkę, zwłaszcza herbata zielona. W przeciwieństwie do kawy, herbata nie przeszkadza w zasypianiu, pod warunkiem, że pijemy ją co najmniej 2 godziny przed snem i w rozsądnych ilościach (nie więcej niż 2 do 4 filiżanek dziennie). Zawiera teinę, cząsteczkę podobną do kofeiny, w ilości 30 mg na szklankę, podczas, gdy w kawie jest jej 135 mg. Jak prawidłowo zaparzać herbatę? Czarną, zieloną i czerwoną parzymy przez 2-3 minuty, a białą od 5 do 7 minut. W przypadku rooibos parzenie nie powinno przekraczać 5 minut. Warto też zwracać uwagę na temperaturę parzenia. W przypadku herbaty czarnej woda powinna być niemal wrząca, czyli o temperaturze 95-98℃. Dla herbaty białej jest to ok. 80℃, dla zielonej (japońskiej) – ok. 70℃, a dla naparów ziołowych – ok. 90℃.

Liczy się moc czajnika

Do przygotowania herbaty potrzebujemy przede wszystkim dobrego czajnika. Pierwszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę przy jego wyborze, jest moc, która wpływa na czas gotowania wody. Im większa moc, tym szybsza praca urządzenia. W przypadku czajników Breville element grzewczy o mocy 2400, pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, gwarantując krótszy czas oczekiwania, a pojemność 1,7 litra zapewni wystarczającą ilość wrzącej wody, by napełnić aż do 8 filiżanek. Pokrywa z przyciskiem umożliwia łatwe uzupełnianie wody.

Różnica tkwi w szczegółach

Ponieważ kamień zmienia smak herbaty, niektóre czajniki są wyposażone w filtr antywapienny. W czajnikach Breville Mostra i High Gloss wyjmowany w prosty sposób filtr, nadaje się do mycia. Pozwala to utrzymać czajnik w czystości oraz zapobiegać osadzaniu się nadmiaru kamienia. Z kolei okienko na wodę pozwala w wygodny sposób kontrolować poziom napełnienia czajnika. Podstawka 360° umożliwia użytkowanie czajnika zarówno przez osoby prawo, jak i leworęczne. Wygodny uchwyt to konieczność. Powinien być on na tyle duży, aby z łatwością można było trzymać czajnik, zachowując jednocześnie bezpieczną odległość pomiędzy dłonią a parą wydobywającą się z wylewki. Szukaj antypoślizgowych, odpornych na wysokie temperatury uchwytów, które są chłodne w dotyku.

W stylu wnętrza

Jeśli jesteś wielkim miłośnikiem herbaty, Twój czajnik zapewne będzie zajmował centralne miejsce na kuchennym blacie. Dlatego ważne jest, by wybrać sprzęt, który będzie idealnie pasował do wnętrza. W gamie Breville Mostra znajdziesz czajniki z obudową ze stali nierdzewnej i dopracowanymi do perfekcji detalami. Wprowadzi to odrobinę współczesnego stylu do każdej kuchni. Z kolei czajnik elektryczny Breville High Gloss z elementami na wysoki połysk, inspirowany stylem Art Deco, spodoba się osobom, które lubią w kuchni akcenty w stylu retro.

Aromatyczna herbata na rozgrzewkę

Gdy jesteśmy zziębnięci najlepiej rozgrzeje nas aromatyczna, korzenna herbata. By przygotować ją samodzielnie, wystarczy zaparzyć herbatę z dodatkiem przypraw. Na 1 litr wody potrzebne są 2 łyżki stołowe zielonej lub czarnej herbaty, 1 laska cynamonu, 4-5 nasion kardamonu, 5-6 goździków, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta imbiru mielonego lub kilka plasterków surowego. Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem i czeamy chwilę, aż herbata się zaparzy.

Możemy także przygotować w słoiku esencję herbacianą z przyprawami i korzystać z niej przez kilka dni. Najlepsza będzie z dodatkiem suszonych skórek pomarańczy. Przepis jest bardzo prosty. Obieramy pomarańczę i układamy skórki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100℃ na 10 minut do wyschnięcia. Potem łamiemy je na małe kawałki. Zaparzamy esencję herbacianą, wlewamy ją do średniej wielkości słoika, dodajemy kawałki skórek pomarańczy i ok.1/2 łyżeczki przyprawy do piernika na słoik. Dokładnie zamykamy i potrząsamy słoikiem, by równomiernie wszystko rozprowadzić. Pozostawiamy esencję do namoczenia na kilka dni i korzystamy z niej, kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą herbatkę.

źródło: informacja prasowa Breville Polska / Rumour

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *