Czy zgrzewarki są ok? Jak najbardziej!

Co tak właściwie robi zgrzewarka? Już Wam tłumaczę. Zapobiega ona przede wszystkim marnowaniu się jedzenia. Pozwala również zaoszczędzić pieniądze i ułatwia planowanie dziennych posiłków. Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które poprzez eliminację powietrza zapewnia lepszą ochronę żywności. W ofercie marki FoodSaver znajdziemy wiele modeli zgrzewarek, które są praktyczne w użyciu i łatwe w konserwacji. Na dodatek posiadają wiele funkcji, umożliwiających pakowanie różnego rodzaju żywności. Ja zaczynam się przekonywać, a Wy?


Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. Zapytacie pewnie, jakie są te tradycyjne? Są to te, które zamykają produkty spożywcze razem z powietrzem (np. zwykłe pudełka z plastikowym wieczkiem). Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak, zmienia kolor i z czasem się psuje. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika, produkt zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Co zatem możemy zapakować próżniowo? Praktycznie wszystko, włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, itd. Zgrzewarki mogą mieć dwa tryby pracy: do mokrych i suchych produktów. Przed Wami pięć korzyści wynikających z posiadania w domu zgrzewarki próżniowej.

Koniec z marnowaniem żywności

Ok. 13% żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania. W próżni żywność przechowywana jest znacznie dłużej. Właśnie dlatego zmniejsza się prawdopodobieństwo, że po kilku miesiącach w zamrażarce lub po kilku dniach w lodówce zapominamy o niej i jesteśmy zmuszeni ją wyrzucić. To bardzo ważna, jeżeli nie najważniejsza korzyść numer 1!

Przechowywanie małych porcji i planowanie posiłków

Najważniejszy punkt w każdej diecie. Osoby będące na jednej z nich, osoby starsze lub mieszkające w pojedynkę nie zawsze są w stanie przygotowywać małe porcje posiłków, odpowiednie dla jednej osoby. Pojedynczo pakowane porcje ułatwiają ich przyrządzanie i kontrolowanie ilości spożywanych kalorii. Również w przypadku dużych rodzin pakowanie próżniowe, np. odmierzonych porcji sosu do spaghetti pomaga zaplanować posiłki i zrobić zapasy w perspektywie dłuższej niż kilka dni. Potem wystarczy tylko podgrzać ilość, jaka będzie potrzebna w danym dniu i gotowe!

Folia, wykorzystywana w zgrzewarkach FoodSaver, dzięki centralnej perforacji umożliwia pakowanie 2 porcji jednocześnie (np. dwóch steków), co pozwala na zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Jeśli lubicie pić na śniadanie koktajle owocowe, możecie używać poręcznych saszetek do przechowywania przygotowanej z wyprzedzeniem mieszanki smoothie. Dzięki temu nie trzeba się martwić o siekanie składników rano, tuż przed wyjściem z domu.

Mniejsze wydatki na jedzenie

Posiadanie urządzenia do pakowania próżniowego żywności pozwala kupować produkty w większych, nawet hurtowych ilościach, więc znacznie taniej. Kupujemy np. większe kawałki mięsa, dzielimy je na porcje wielkości posiłku, a następnie zamykamy, by mieć pod ręką świeże mięso nawet przez 6 miesięcy. Daje to duże oszczędności w porównaniu z kupowaniem na co dzień niewielkich ilości, przy stale zmieniających się cenach.

Oszczędność miejsca w lodówce

W końcu można zapomnieć o posiadaniu lodówki wielkości szafy w garderobie. Najczęstszym problemem w lodówkach ulokowanych w kuchni są niewykorzystane resztki jedzenia i rozchodzące się z jej wnętrza nieprzyjemne zapachy. Zgrzewarka próżniowa pozwala na spakowanie resztek w taki sposób, by nie zajmowały cennego miejsca.

W przeciwieństwie do opakowań niezamkniętych (miseczek, słoików), foliowe torebki z próżniowo zapakowaną wędliną, sałatką czy makaronem zajmują o wiele mniej miejsca w lodówce czy zamrażarce. Pozwalają również na wykorzystanie produktów do końca, bez obawy, że staną się niezdatne do spożycia. Wyrzucanie żywności do śmietnika to jednak nadal ogromny problem, z którym teraz można zawalczyć.

Gotowanie w próżni

Brzmi abstrakcyjnie, prawda? FoodSaver posiada specjalną funkcję do pakowania żywności w taki sposób, by można było gotować ją metodą sous-vide. Polega ona na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Gotując metodą próżniową, ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu, nie musimy martwić się o przywieranie potraw do patelni czy garnka. Dzięki temu możemy ograniczyć ilości używanego tłuszczu do przygotowania potrawy, a czasem nawet zrezygnować z niego. Nie mówiąc już o eksploatacji naszych naczyń. Zatem posiłki przygotowane w ten sposób są o wiele zdrowsze i zachowują soczysty, aromatyczny smak.

Ja, czytając słowo w słowo to, co teraz czytacie Wy, przekonałam się do tego typu urządzeń. Warto, by jak najwięcej osób przekonało się do nieocenionych właściwości takiego pakowania próżniowego. Sprzęt ten pozwala zdrowo się odżywiać, wygodnie pakować żywność na podróż, utrzymywać porządek w lodówce, oszczędzać pieniądze, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.

źródło: informacja prasowa Rumour / FoodSaver / DLF

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.