Kohersen z pomysłami na upały

Częstą wymówką do przygotowywania domowych posiłków jest brak czasu. To prawda, że niektóre czynności, chociażby krojenie, siekanie czy mieszanie wymagają od nas spędzenia w kuchni dodatkowych kilkudziesięciu minut. Można jednak czas ten znacząco skrócić, jeśli skorzystamy z możliwości jakie daje nam robot do sałatek i deserów Kohersen.


Zrobienie obiadu przy wykorzystaniu robota kuchennego jest o wiele prostsze i szybsze. Zamiast kroić poszczególne składniki, wystarczy je wrzucić do naczynia robota i przycisnąć guzik. Ten designerski sprzęt kuchenny marki Kohersen wyposażony jest w 150 W silnik oraz zestaw noży ze stali nierdzewnej. Zawiera 6 wkładek tnących: do cięcia cienkich, gładkich lub falistych plastrów o różnym stopniu grubości, co sprawdzi się w przypadku przygotowywania owoców i warzyw na surówki. Nie brakuje również oczek do gruboziarnistego lub drobnego tarcia, do rozdrabniania i ścierania, oraz do cięcia ziemniaków na frytki, co na pewno docenią najmłodsi domownicy. Dodatkowo, dzięki specjalnej końcówce można zrobić w nim lody. Zastanawiasz się nad tym, czym zaskoczyć domowników lub gości? Podajemy kilka przepisów na proste i szybkie surówki do obiadu oraz na smakowite lodowe desery.

Surówki na zdrowie

Surówki to doskonały sposób na wprowadzenie do diety świeżych warzyw i owoców, które są źródłem witamin i minerałów. Istnieje niezliczona ilość przepisów na szybkie i proste, ale także bardziej wyrafinowane sałatki, dlatego nie sposób się nimi znudzić. Przygotowujemy je ze świeżych warzyw, bez dodatków konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Jedne z prostszych i bardziej uniwersalnych surówek, pasujące do każdego posiłku to surówki z marchwi i selera lub buraków i cebuli.

Prosta surówka z marchwi i selera naciowego.

Marchew i seler trzemy na tarce robota o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Rozgniatamy ząbki czosnku i mieszamy je z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy marchew i seler z jogurtem. Na wierzch wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy orzechy włoskie. Szybko, smacznie i bezproblemowo!

Surówka z gotowanych buraków.

Obieramy buraki i kroimy je, wykorzystując do tego odpowiednią końcówkę robota do cięcia plastrów. Siekamy czerwoną cebulę i pietruszkę. Mieszamy buraki z cebulą, pietruszką, czosnkiem, olejem orzechowym i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem przechowywać surówkę w lodówce.

Domowe lody

Lody, które kupujemy w sklepach, zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru. Między innymi dlatego, że producenci uważają, że im więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Dlatego warto zrobić je samemu w domu. By je przygotować będzie nam potrzebny robot kuchenny z końcówką do lodów, właśnie taki jak robot do sałatek i deserów Kohersen. Zrobione przez nas lody będą źródłem witamin i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu.

Lody o smaku słonego karmelu. Przepis na 3/4 litra lodów (około 8 – 10 gałek).

Zaczynamy od przygotowania kremu karmelowego. Podgrzewamy śmietankę. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia. Następnie w rondelku umieszczamy cukier i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż karmel uzyska ładny bursztynowy kolor. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Delikatnie wlewamy śmietanę i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie przygotowujemy lody. W misce ucieramy żółtka z cukrem. Podgrzewamy mleko i śmietankę do temperatury wrzenia. Dodajemy krem karmelowy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy całość do masy żółtkowo-cukrowej cały czas mieszając. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do oddzielnego pojemnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec gotową masę przekładamy z misy do zamontowanej do robota kuchennego końcówki do lodów i mieszamy zgodnie z instrukcją.

Sorbet cytrynowy. Przepis na 3/4 litra lodów (około 8 – 10 gałek).

Cukier, wodę i sok z cytryny podgrzewamy w rondelku, tak, by powstał syrop cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie łączymy je z syropem cytrynowym. Jeśli mieszanka nie jest idealnie rozdrobniona, to proces homogenizacji dokończy przystawka do lodów, która umożliwi formowanie się sorbetu.

Jeśli chcecie przyrządzić orzeźwiające i szybkie przekąski na spotkanie z przyjaciółmi, robot Kohersen sprawdzi się doskonale. Więcej przepisów znajdziecie pod tym linkiem.

źródło: informacja prasowa Kohersen / Rumour

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.