Jak oszczędzać w kuchni?

Ceny energii elektrycznej, gazu czy wody rosną w błyskawicznym tempie. Szukamy oszczędności w wielu sferach naszego życia. Warto mieć na względzie, że to drobne z pozoru zmiany mogą przyczynić się do ograniczenia wydatków. Oszczędzanie warto zatem zacząć także od kuchni. Podpowiadamy, jak gotować taniej, a jednocześnie zdrowo, płacić mniejsze rachunki, a przy okazji zmniejszyć ilość odpadów. Wpływ na to mają zarówno nasze nawyki, jak i sprzęt, którego używamy do gotowania.


Kuchnia to miejsce, gdzie zużywamy sporą ilości energii. Dlatego właśnie tu można znaleźć kilka świetnych sposobów nacięcie wydatków. Po pierwsze, warto korzystać z energooszczędnych garnków i patelni. Najlepiej wybrać takie, które mają dość grube dno. W naczyniach Kohersen zastosowano hybrydową konstrukcję TRI-PLY, w której korpus tworzą trzy warstwy: stal nierdzewna – aluminium – stal nierdzewna. Największą zaletą takiej konstrukcji jest efektywne, równomierne przewodzenie i utrzymanie ciepła, zwłaszcza dzięki powłoce aluminiowej, co sprawia, że potrawy przygotowujemy szybciej, a zatem wykorzystujemy mniej energii. Patelnie i garnki Kohersen bardzo szybko rozgrzewają się do pożądanej temperatury i niewielkim nakładem utrzymują temperaturę podczas gotowania. Potrawy, których obróbka cieplna przebiega szybciej są zdrowsze, a my oszczędzamy na gazie lub prądzie.

Sprzęt na lata

Sprzęt kuchenny powinien nam wystarczyć na lata. By nie kupować w krótkim czasie kolejnych garnków i patelni, warto przy ich wybieraniu zwrócić uwagę na trwałość i odporność na odkształcenia i zarysowania. Naczynia Kohersen posiadają dodatkową powłokę DIAMOND, chroniącą podstawową powłokę zapobiegającą przywieraniu, a dodatkowo widoczne na powierzchni wypukłości ze stali nierdzewnej pełnią funkcję buforu: zabezpieczają naczynię przed uszkodzeniem w codziennym użytkowaniu, co pozwala znacznie dłużej z nich korzystać. Powłoka DIAMOND chroni patelnie przed zarysowaniem nawet podczas używania ostrych przyborów kuchennych, także metalowych, na przykład szpatułek, czy szorstkich gąbek do mycia. Obliczono, że Powłoka DIAMOND jest odporna na ścieranie i zapewnia ochronę garnków na długi czas – nawet do 10000 przetarć.

Oszczędność wody

Chociaż najwięcej wody zużywamy codziennie w łazience, to kuchnia jest też miejscem, gdzie powinno się ograniczyć jej użycie. Dotyczy to m.in. mycia. Naczynia Kohersen wykonane przy użyciu opatentowanej technologii BLACK CUBE posiadają unikatową, dwustronną powierzchnię funkcyjną. Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naczynia. Udoskonalona struktura plastra miodu zapobiega przywieraniu potraw i co za tym idzie, ułatwia mycie naczyń. Mniejsze zużycie wody to nie tylko niższe rachunki – przyczyniamy się również do zachowania naturalnych zasobów. Warto wziąć to pod uwagę, gdyż według prognoz już w 2030 roku będziemy mieli w codziennym życiu do dyspozycji prawie o połowę mniej wody niż obecnie.

Mniej tłuszczu podczas smażenia

Smażenie kojarzy nam się zazwyczaj z dużą ilością oleju czy masła. By ograniczyć używany podczas smażenia tłuszcz, producenci sprzętu AGD proponują coraz nowocześniejsze rozwiązania. Powierzchnia naczyń Kohersen BLACK CUBE o strukturze plastra miodu umożliwia smażenie i gotowanie na minimalnej ilości tłuszczu, gdyż olej równomiernie rozpływa się po całej powierzchni. Co więcej, doświadczeni kucharze mogą smażyć na patelniach Kohersen zupełnie beztłuszczowo. Dzięki temu można ograniczyć jego zużycie, co wpisuje się jednocześnie i w oszczędny, i w zdrowy styl życia.

Dobre nawyki

Żeby ograniczyć wydatki, nie trzeba wiele. Wystarczy nieco zmienić nawyki.

Według obliczeń, w przeciętnym gospodarstwie domowym w ciągu jednego roku traci się blisko 30 PLN na to, że za każdym razem gotuje się niepotrzebnie większą ilość wody.

By ograniczyć zużycie energii, należy dobierać wielkość garnka do rozmiarów palnika. Mniejszy garnek na większym palniku to strata energii.

W trakcie gotowania warto stosować pokrywki do garnków. To zmniejsza zużycie energii elektrycznej aż o 30%.

Zadbajmy też o to, by dno garnków i patelni było czyste. Wszelkie zabrudzenia, przypalenia ograniczają przepływ ciepła, a przez to zwiększają zużycie energii.

Wszystkie produkty marki Kohersen oraz wiele praktycznych porad znajdziesz na stronie kohersen.pl.

źródło: informacja prasowa Kohersen / Rumour

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rejke pisze:

ja robię herbatę na cały dzień pracy w 2.5 litrowym termosie 🙂 Raz gotwane i z głowy…oszczędność czasu przy okazji też wpada.
To chyba fajny tip 🙂

Tsumi pisze:

Jak najbardziej!