Coś dobrego na Halloween!

Halloween to idealna okazja, by zaprosić znajomych na noc strachów. Dekoracje z pajęczynami, gigantycznymi pająkami, szkieletami, nietoperzami, wydrążonymi dyniami i girlandami, a do tego dyniowe menu. Może chcecie zaskoczyć swoich gości goframi z dodatkiem dyni oraz dyniowym latte?


Dynia to najlepsza sezonowa bomba witaminowa. Jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w antyoksydanty, zwłaszcza w witaminę A, C i E. Posiada także dużo składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, wapń, potas czy selen. Dlatego oprócz wydrążania z niej lampionów, warto ją wykorzystać do przygotowania dyniowych przekąsek na Halloween, np. gofrów z dynią.

Sekret udanych gofrów

By gofry były rumiane i chrupiące, to oprócz składników ciasta, niezbędna jest też odpowiednia gofrownica. Czym się kierować przy jej wyborze? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na płyty grzewcze, które odpowiadają nie tylko za wygląd i odpowiedni poziom przypieczenia gofrów, ale także wpływają na komfort ich przygotowywania. Ich powłoka powinna być wykonana z nieprzywierającego materiału. W gofrownicach Breviille płyty są pokryte powłoką DuraCeramic, która jest mocniejsza i czterokrotnie bardziej odporna na zarysowania w porównaniu z tradycyjnymi powłokami nieprzywierającymi. Przekazuje ona ciepło szybciej i wydajniej, dzięki czemu pyszne domowe gofry można przygotować w krótkim czasie.

Powłoka DuraCeramic nie zawiera PTFE ani PFOA, jest więc nie tylko trwała i łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna. Gofrownice Breville dodatkowo mają uchylną pokrywę górną, która nie ogranicza wyrastającego ciasta, dzięki temu, że podnosi się delikatnie, gdy ciasto zwiększa swoją objętość.

Pikantne gofry z dynią

Składniki:

250 g gotowanej na parze piżmowej dyni
100 ml mleka
60 g masła
150 g mąki
2 białka jaj
40 g parmezanu
sól
pieprz

Masa do dekoracji:

ok. 250 ml śmietanki 30%
opakowanie serka typu Philadelphia

Do salaterki wsyp mąkę z odrobiną soli i pieprzu. Podgrzej mleko z masłem i stopniowo wlewaj je do mąki. Dodaj zblendowane puree z dyni, a następnie parmezan. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodaj je do ciasta. Gdy gofrownica się rozgrzeje, wlewaj po chochelce ciasta i piecz ok 4 minut. Następnie przygotuj krem. Połącz serek śmietankowy ze śmietaną. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj gofry.

Deser z ekspresu

Goście będą zachwyceni, jeśli zaserwujecie im, zamiast tradycyjnej latte, pyszny, rozgrzewający napój kawowy z dynią i przyprawami korzennymi. „Pumpkin coffee” sprawdzi się zresztą nie tylko podczas Halloween – można go pić całą jesień. Niezależnie od dodatków podstawą każdej kawy są zawsze dobrze zmielone ziarna zaparzone w wysokiej klasy ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren, regulator temperatury wody, czy jest wyposażony w system preinfuzji, który wydobywa głębię smaku kawy. Liczy się też ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów.

Ekspresy, które wykorzystują te najwyższej jakości technologiczne rozwiązania, znajdziemy w ofercie marki Breville w gamach: Barista i Prima Latte. Choć mieszanie kawy z dynią może się wydawać dość ekstrawaganckim pomysłem, to tego typu przepisy cieszą się ogromną popularnością za oceanem i można je wypróbować w sieciowych kafejkach.

Dyniowe latte

Składniki:

200 ml mleka
1 łyżka puree z dyni
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta przyprawy piernikowej
szczypta mielonej wanilii
1 espresso
bita śmietana

Wymieszaj puree z dyni, mleko, cukier, wanilię i przyprawy. Wszystko zagotuj, regularnie mieszając. Dodaj espresso i wymieszaj Na koniec dodaj bitą śmietanę i szczyptę przyprawy lub startej czekolady według własnego uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *