Dla wielu z nas filiżanka aromatycznej, świeżo zmielonej kawy to obowiązkowy element porannego rytuału. Jest to moment, który lubimy celebrować, zanim rzucimy się w wir pracy i codziennych obowiązków. Czasami pijemy dla smaku, czasem dla pobudzenia, innym razem dla samej przyjemności. Dużą wagę przywiązuje się do tego, by kawa miała perfekcyjny smak i aromat. Niezależnie, czy lubimy espresso, cappuccino czy latte. Każdy doskonale wie, że ulubiony napój będzie smakował inaczej w zależności od ekspresu, w którym zostanie przygotowany. Mielenie, preinfuzja, temperatura wody… To wszystko wpływa na smak małej czarnej. Tej ulubionej.
Świeżo mielona
Dobra kawa to kawa świeżo zmielona. Mielenie ziaren zwiększa powierzchnię kawy, która wchodzi w kontakt z wodą, a drobne lub grube mielenie decyduje o czasie potrzebnym do przeniknięcia wody. To właśnie dlatego stopień zmielenia wpływa na smak. Zbyt grubo zmielone ziarna spowodują, że kawa będzie słaba i wodnista, o płaskim smaku i mało intensywnym aromacie. Ziarna zmielone za drobno sprawią, że kawa będzie gorzka lub kwaśna, a także mało klarowna. Stąd wiele ekspresów ma wbudowane młynki z wielostopniową regulacją grubości mielenia.
Breville Barista Max to kolbowy ekspres do kawy, który posiada wbudowany młynek Tap&Go z funkcją mielenia na żądanie z regulacją na 30 różnych poziomach. Stożkowe ostrza ze stali nierdzewnej umożliwiają uzyskanie jednolitej grubości zmielonych ziaren kawy. Stopień zmielenia najlepiej dopasować do ulubionego gatunku kawy i eksperymentować do momentu uzyskania idealnego efektu.
Optymalna temperatura
Jeżeli woda jest zbyt gorąca, istnieje ryzyko nadmiernej ekstrakcji, co skutkuje gorzkim smakiem kawy. Z drugiej strony, jeśli woda jest zbyt zimna, może wystąpić niedostateczna ekstrakcja, co oznacza słabszą w smaku kawę. W ekspresach Breville zastosowano technologię Thermoblock, która zapewnia szybkie i stałe nagrzewanie wody w celu uzyskania optymalnej ekstrakcji oraz skutecznego spieniania mleka. Działanie ogrzewacza przepływowego monitoruje w urządzeniach Breville regulator PID. Ma on za zadanie tak nim sterować, by woda podawana na ubite, zmielone ziarna kawy miała zawsze optymalną temperaturę.
Wstępne zaparzanie
Anglicy określają je mianem „boolming”, czyli rozkwitaniem kawy pod wpływem niewielkiej ilości wody. Proces ten fachowo nazywa się dwufazowym systemem preinfuzji. Dzięki niemu nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla z czasu palenia ziaren. Proces preinfuzji powinien trwać około 30 sekund i zużywać 20% ilości wody przygotowanej do zaparzenia. W ofercie Breville technologia ta występuje m.in. w Breville Bijou Barista i Barista Max+.
Z dużej kolby
Na smak kawy w ekspresach kolbowych wpływa również sam rozmiar kolby. Jej większa średnica umożliwia bardziej równomierne rozłożenie zmielonych ziaren kawy w koszyczku filtra. Dzięki temu kolbę można łatwiej napełnić, ubić w niej kawę i opróżnić po użyciu. Kolba o większej średnicy, wynoszącej 58 mm umożliwia bardziej równomierną ekstrakcję ubitych ziaren kawy, co pozwala uzyskać lepszy smak espresso.
Ciśnienie ma znaczenie
Bariści podkreślają, że im wyższe ciśnienie, tym lepszy smak i większa moc kawy. Jeśli chcemy, by kawa, smakowała podobnie do tej, którą pijemy w kawiarni, warto wybrać ekspres ciśnieniowy o mocy przynajmniej 1500 W i ciśnieniu 15 barów. Model Breville Prima Latte II i III wytwarza ciśnienie o mocy 19-barów, które pozwala na przygotowanie aromatycznego espresso z bogatą cremą.
Regularne oczyszczanie jest WAŻNE
Kwaśna, gorzka lub po prostu niesmaczna kawa może oznaczać, że ekspres nie jest regularnie odkamieniany i czyszczony. Choć filtr wody odprowadza część zanieczyszczeń jeszcze przed wykonaniem napoju, niektóre zabrudzenia wciąż w niej zalegają. Oleiste resztki i fusy mogą zacząć gnić i nawarstwiać się w nieczyszczonym ekspresie, przez co woda też ma z nimi styczność. Dlatego kupując ekspres Breville otrzymujemy zestaw, który pomoże zachować czystość sprzętu. Składa się on z 2 filtrów, pędzelka, tarczy czyszczącej do kolby, oraz specjalnego wycioru do czyszczenia.
Dzięki nowoczesnym ekspresom do parzenia kawy, przy odrobinie cierpliwości i z pomocą niezbędnych narzędzi oraz przydatnych wskazówek możemy samodzielnie przyrządzić sobie pyszną kawę. A najlepsza kawa to taka, która będzie dla nas najsmaczniejsza. Tylko pamiętajcie. Ta cudowna, aromatyczna kawa smakuje najlepiej, kiedy… to druga osoba idzie ją zrobić.
źródło: informacja prasowa Breville / Rumour