Tosty – idealne letnie śniadanie | Breville

Tosty chętnie jemy przez cały rok. O ile zimą najczęściej sięgamy po te z serem i szynką, to latem najbardziej smakują nam tosty ze świeżymi warzywami czy owocami. Możemy je jeść na pierwsze lub drugie śniadanie, na podwieczorek lub na kolację. O smaku tostów decydują zarówno składniki, jak i odpowiednio przyrumienione w tosterze pieczywo. Duży wybór tosterów znajdziesz w ofercie marki Breville.


Dlaczego wolimy przypieczone pieczywo od zwykłej kromki? Ma to związek z reakcją Maillarda, czyli serią reakcji chemicznych, które zachodzą między cukrami i białkami podczas smażenia i ogrzewania. W efekcie chleb nabiera złocistego koloru i atrakcyjnego aromatu. Kolor nie jest jedyną rzeczą, która się zmienia. Kiedy chleb się opieka, nabiera lekko karmelowego smaku.

Jak sama nazwa wskazuje najlepszym sprzętem do przygotowywania tostów, jest toster, który w odróżnieniu od opiekacza, podgrzewa kromki chleba w pozycji pionowej. Do wyboru mamy wiele modeli, które różnią się wielkością i dodatkowymi funkcjami. Zaletą dobrego tostera jest wyjmowana tacka na okruchy, dzięki której czyszczenie urządzenia jest łatwiejsze. Taką funkcję mają wszystkie tostery Breville.

W modelu Breville Edge dzięki funkcji Lift & Look można obserwować postęp opiekania tostów bez przerywania cyklu, a funkcja wysokiego podnoszenia umożliwia wyjmowanie małych kromek bez poparzenia palców. Głębokie, regulowane szczeliny dla wszystkich grubości pieczywa pozwalają na wkładanie różnej wielkości kromek, bułek, a nawet bajgli. Regulacja stopnia przyrumienienia umożliwia opiekanie kromek zgodnie z własnymi upodobaniami. Funkcje rozmrażania pieczywa i ponownego opiekania w Breville High Gloss są idealne dla wszystkich, którym zależy na czasie.

Tosty z sezonowymi owocami

Składniki:

Pełnoziarnisty chleb (4 kromki)
Ser świeży (typu Philadelphia) 150g
Jagody 10 szt.
Truskawki 4 szt.
Banan 1 szt.
Kiwi 1 szt.
Płatki migdałowe

Banana i kiwi obierz i pokrój w plasterki. Truskawki pokrój także w cienkie plasterki. Lekko podpiecz kromki chleba w tosterze. Następnie rozsmaruj kremowy serek na grzance. Połóż owoce na ciepłe kanapki, posyp migdałami i delektuj się ich smakiem.

„Burger tosty” z salami, kiełbasą, ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki:

4 bułki do burgera
Ser ricotta 600g
16 plasterków suchej kiełbasy
8 plasterków salami
Suszone pomidory
Zielone oliwki bez pestek
Czosnek 2 ząbki
Pietruszka
Oliwa z oliwek

Przekrój bułki do burgerów i podpiecz je w tosterze. Ząbki czosnku przekrój na pół i natrzyj nimi grzankę, a następnie skrop olejem. Na każdej grzance umieść łyżkę ricotty, następnie rozłóż suszone pomidory, dwa plasterki kiełbasy, plasterek salami i oliwkę. Posyp natką pietruszki i podawać.

Grzanki z musem z łososia

Składniki:

Wędzony łosoś 150g, kilka plasterków do dekoracji
Świeży łosoś
Ser topiony 100 gramów
Szczypiorek
Kwaśna śmietana 1 łyżka
Świeży ogórek
Orzech włoski
Chrzan
Sok cytrynowy
Sól pieprz
Kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego

Upiecz filet z łososia, a następnie ostudź go. W misie blendera wymieszaj ugotowanego łososia z wędzonym łososiem, chrzanem, twarogiem, szczypiorkiem, świeżą śmietaną i sokiem z cytryny, aż do uzyskania kremowego musu. Dodaj sól i pieprz. Przykryj celofanem i pozostawić ok. 2 godziny w lodówce. Plastry wędzonego łososia pokrój na kawałki. Podawaj na podgrzanych w tosterze kromkach pieczywa z ziarnami i udekoruj kawałkiem wędzonego łososia i świeżym ogórkiem.

Tosty z awokado i serkiem kremowym

Składniki:

Chleb 4 kromki
Awokado 2 szt.
Serek kremowy, np. kiri 4 porcje
Papryka w proszku
Sól

Opiecz kromki chleba w tosterze. Przekrój awokado na pół i wydrąż pestki. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. Posmaruj serem kromki chleba tostowego. Na grzankach połóż plasterki awokado. Posyp tosty odrobiną papryki. Dopraw solą.

źródło: informacja prasowa Breville Polska / Rumour

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *