Jak wolnowar to tylko Crockpot

Każdy od czasu do czasu ma już dość stania w kuchni przy garnkach. Nie jednemu marzy się sprzęt, który ugotuje smaczny posiłek bez naszego nadzoru. Tak właśnie działa wolnowar. Jeśli zatem macie w planach przejście na slow cooking, czyli wolne gotowanie, zastanówcie się, który model wolnowaru będzie dla Was odpowiedni. Szeroki wybór tego typu urządzeń znajdziecie w ofercie firmy Crockpot. Podpowiadam, co należy wziąć pod uwagę, by dokonać najlepszego wyboru.


Czym jest wolnowar?

Wolnowar (inaczej slow cooker albo crock pot) to prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od ok. 75 do 93°C. Jego działanie polega na powolnym podgrzewaniu umieszczonych w naczyniu składników i utrzymywanie ich przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia. Składa się on z misy, pokrywy i elektrycznego elementu grzewczego. Jest łatwy w użyciu, i wydajny. Choć czas przygotowywania potrawy w wolnowarze jest bardzo długi, urządzenie to pozwala zaoszczędzić jednak mnóstwo czasu.

Od chwili włożenia składników do misy i wyboru odpowiedniego programu nie musimy już więcej nic robić. W wolnowarze przygotujemy wiele smacznych dań. Na przykład różnego rodzaju zupy, pieczone mięsa, risotto, buliony warzywne i drobiowe. Elektryczny garnek pozwoli na nowo odkryć niezliczone smaczne przepisy, które zostały zapomniane i wyparte przez fast foody.

Kształt i pojemność urządzenia

W zależności od rozmiaru, wolnowary można podzielić na małe, o pojemności od 2,4 do 3,5 litra, średnie o pojemność od 3,5 od 5,7 litra i duże o pojemności od 5,6 do 7,5 litra. Te ostatnie będą odpowiednie dla dużej rodziny. Są również idealnym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby przyrządzać dżemy lub inne przetwory na zimę. Zazwyczaj na posiłek dla jednej osoby potrzeba 1 litra pojemności. Dlatego dla jednej osoby lub pary najlepszym wyborem jest mniejsze urządzenie.

Należy jednak pamiętać, że mniejsza komora ograniczy również możliwości gotowania niektórych potraw, takich jak cały kurczak, który wymaga co najmniej 6 litrów przestrzeni. Jaki kształt misy wybrać? Okrągła będzie bardziej odpowiednia do przygotowywania zup, gulaszu i risotto. Jeśli jesteś zwolennikiem mięsa, kurczaka i ryb, to najlepsza będzie owalna miska.

Wytrzymały materiał

Większość mis do gotowania w wolnowarze jest wykonana z emaliowanej kamionki. Można je wyjmować i myć w zmywarce. Długo trzymają ciepło i rozprowadzają je równomiernie po całym naczyniu. Najnowsze wolnowary Crockpot posiadają powłokę DuraCeramic. Jest ona 4 razy trwalsza od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i nie łuszczy. Jest łatwa do utrzymania w czystości i wydajna. Pokrywa wolnowaru najczęściej wykonana jest ze szkła. Zaletą jest to, że można zobaczyć, co się gotuje, bez konieczności otwierania. Należy unikać pokrywek z zapięciami, które nakłada się na garnek. Te ulegają uszkodzeniu i często nie nadają się do naprawy. Wystarczy zwykła pokrywka. Jeśli chodzi o uchwyty, warto upewnić się, że są izolujące i wystarczająco szerokie, aby umożliwić dobry chwyt, nawet w rękawicach kuchennych.

Manualny czy może cyfrowy? Zalety obu z nich

Wolnowar manualny to najbardziej podstawowy model. Nie ma żadnych innych elementów sterujących poza pokrętłem. Niektóre wersje wolnowarów ręcznych mają funkcję utrzymywania ciepła. Nie zmienia to faktu, że użytkownik musi być obecny przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia. Wolnowary manualne mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób, które pracują w domu lub mają małe dzieci i brak im czasu na przygotowywanie posiłków. Należy jednak pamiętać, by wyłączyć urządzenie. 

Wolnowary cyfrowe dają pełną kontrolę nad przygotowywaniem rodzinnych posiłków, angażując nas w minimalnym stopniu w proces gotowania. Wystarczy, że przygotujemy składniki, umieścimy je w misie i wybierzemy ustawienia. Możemy ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin i zaplanować grzanie na poziomie LOW lub HIGH. Cyfrowy zegar będzie odliczał pozostały czas gotowania, co pozwala przygotować dania bez nadzoru. Wbudowany timer zatrzyma gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury. Wszystko po to, by danie było cały czas ciepłe. Podgrzewacz nie tylko utrzyma ciepło posiłku, ale także zapobiegnie rozwojowi bakterii.

Korzystacie z takich urządzeń? Może jednak rozmyślacie nad zakupem swojej sztuki?

źródło: informacja prasowa Rumour / crockpot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *