Śniadanie to ten najważniejszy posiłek dnia. Powinien on dostarczać nam dostarczać nawet do 35% wartości energii na całą dobę. Właśnie dlatego powinniśmy uwzględnić w nim zarówno węglowodany, białka, witaminy, jak i tłuszcze oraz także błonnik. Rano zazwyczaj nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. Warto więc skusić się na smaczne i pełne energii tosty, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podstawą jest dobrej jakości toster z funkcjami, które m.in kontrolują zarumienienie chleba, umożliwiają wkładanie różnej wielkości kromek oraz są łatwe w utrzymaniu. Takie urządzenia znajdziemy właśnie w ofercie Breville.
Toster, w odróżnieniu od opiekacza, podgrzewa kromki chleba w pozycji pionowej. Do wyboru mamy wiele modeli, które różnią się wielkością i dodatkowymi funkcjami. Na samym początku warto zdecydować, czy wybieramy toster, który przypieka na raz dwie czy nawet cztery kromki. Zaletą dobrego tostera jest wyjmowana tacka na okruchy, dzięki której czyszczenie urządzenia jest łatwiejsze. Taką funkcję mają wszystkie tostery Breville. W modelu Breville Edge dzięki funkcji Lift & Look można obserwować postęp opiekania tostów bez przerywania cyklu. Funkcja wysokiego podnoszenia umożliwia wyjmowanie małych kromek bez poparzenia palców. Głębokie, regulowane szczeliny dla wszystkich grubości pieczywa pozwalają na wkładanie różnej wielkości kromek, bułek, a nawet bajgli. Regulacja stopnia przyrumienienia umożliwia opiekanie kromek zgodnie z własnymi upodobaniami.
Coś więcej!
Funkcje rozmrażania pieczywa i ponownego opiekania w Breville High Gloss są idealne dla wszystkich użytkowników, chcących maksymalnie ograniczyć czas poświęcony na przygotowanie śniadania. W zestawie znajdziemy też praktyczny ruszt do rogalików i bułeczek, dzięki któremu pieczywo można lekko podgrzać. Jeśli mamy mało miejsca na blacie przyda się też zwijarka kabla, w którą wyposażone są wszystkie modele tosterów. Ponadto dzięki wysokiej jakości tosterom możemy znacznie urozmaicić nasze śniadaniowe menu, wypróbować innych przepisów i dostosować je do naszych upodobań. Wbrew pozorom oprócz klasycznych tostów z konfiturą istnieją setki przepisów na pożywne i zdrowe grzanki z warzywami, owocami, różnego rodzaju pastami, serami i przyprawami. To teraz się nimi podzielimy!
Tosty na słono z awokado
Tosty ze słonymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznej kanapki z wędliną czy serem. Doskonałym dodatkiem do nich jest awokado. Jeśli lubicie jego smak, wypróbujcie przepis na grzanki z awokado i twarożkiem. Wystarczy włożyć kromkę chleba do tostera. Do miseczki przełożyć awokado i twarożek. Rozetrzeć awokado i dobrze wymieszać. Następnie rozsmarowujemy naszą mieszankę na tostach. Jajko rozbijamy na lekko natłuszczonej patelni i smażymy na średnim ogniu. Przykrywamy patelnię i smażymy jeszcze przez minutę. Układamy tak przygotowane jajko na wierzchu naszych tostów. Doprawiamy solą i pieprzem. Na zakończenie dodajemy kilka kropel limonki. Gotowe!
Tosty orientalne z hummusem
Do smarowania tostów możemy zamiast masła użyć pasty z ciecierzycy, czosnku i sezamu – czyli tzw. hummusu. Hummusem smarujemy kromki naszego przyrumienionego chleba tostowego. Dodajemy pokrojone na w plasterki pomidory, pokrojoną mozzarellę, liście bazylii (można je posiekać) i świeże oregano. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Smacznego!
Tosty na słodko z owocami
Tosty z dodatkiem miodu, syropu klonowego czy słodkich owoców są o wiele zdrowsze od słodkich przekąsek kupionych w sklepie. Warto od czasu do czasu sobie na nie pozwolić, w końcu, podniebienie też trzeba rozpieszczać. By takie tosty były pełnowartościowe, możemy dodać do nich np. jogurt grecki. Wystarczy przyrumienić w tosterze dwie kromki chleba tostowego, rozsmarować na nich jogurt grecki i dodać pokrojone w plasterki truskawki oraz kilka malin. Kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców można wykorzystać domową konfiturę. Na koniec dekorujemy tosty świeżymi listkami mięty. Inny pomysł to tosty z bananem i miodem. Zaczynamy od przypieczenia kromki chleba tostowego, następnie smarujemy ją serem ricotta, dodajemy pokrojonego w plasterki banana, jedną łyżeczkę płynnego miodu i prażone migdały. Pychota!
źródło: informacja prasowa Breville Polska / Rumour