Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i korzystajmy z kanapkowych przepisów. Te prawdzą się wielokrotnie na wycieczkach, wyprawach w góry i piknikach.
Na półkach sklepowych i straganach na targowiskach można wreszcie spotkać nowalijki – rzodkiewki, botwinkę, szpinak, szczypiorek czy pomidory. Będą doskonałym „wsadem” do pożywnych kanapek, odczarowując stereotyp nudnej i przewidywalnej przekąski. Oto 3 najlepsze propozycje.
Kanapka z kurczakiem „na bogato”
To propozycja dla mięsożerców, ale zdecydowanie daleko jej do kanapki z szynką i serem. To wręcz Ferrari wśród kanapek – połączenie grillowanej piersi z kurczaka z pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i rukolą. Jak ją przygotować? Na samym początku zgrillujmy pierś z kurczaka, którą doprawimy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso pokrójmy na mniejsze kawałki. Czas na pieczywo – tutaj dobrze sprawdzi się chleb pszenny lub żytni albo bagietka. Po przecięciu pieczywa na pół posmarujmy jedną część pesto bazyliowym – możemy zrobić je samodzielnie lub skorzystać z produktu gotowego. Następnie układamy liście rukoli, plasterki rzodkiewki i pomidory cherry przecięte na pół. Na koniec przyprawy i gotowe!
Kanapka caprese prosto z Italii
Każdy, kto lubi włoską sałatkę caprese, będzie zadowolony z takiej opcji na wynos. Kanapka caprese, czyli ciabatta połączona z serem mozzarella, plastrami pomidora, listkami świeżej bazylii oraz octem balsamicznym to idealna opcja na smaczny i sycący posiłek w wersji bezmięsnej. Jak ją przygotować? Do tej kanapki idealnie sprawdza się bułka typu ciabatta, na której po przekrojeniu ułożymy plastry mozzarelli, następnie plasterki pomidora, a na to listki bazylii. Całość skropmy obficie octem balsamicznym i zamknijmy 2 połówką pieczywa. Kanapkę możemy zjeść w takiej wersji albo wrzucić do opiekacza, aby przekąska ładnie się zarumieniła, ser roztopił, a zawartość zwarła. Wersję na ciepło będzie także łatwiej zabrać na wynos.
Kanapka z wędzonym łososiem
Mamy także coś dla fanów ryb – aromatyczny bajgiel z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia, plasterkami świeżego ogórka, pokrojonym koperkiem i kaparami. Jeśli nie mamy akurat takiego pieczywa, możemy użyć innych bułek. Wykonanie kanapki jest szybkie – wystarczy, że na warstwę serka położymy plastry ryby, przykryjemy je ogórkiem, następnie dodamy posiekany koperek i owoce kaparów, które podkręcą smak całej kanapki.
źródło: informacja prasowa Paclan / Buena Vista