Kawa jest dobra na wszystko – najmodniejsze kawy z domowego ekspresu

Espresso, cappuccino, latte… Jeśli znudziła Ci się klasyka, sięgnij po nowe, niebanalne smaki kaw. By je poznać, wale nie musisz odwiedzać renomowanych kawiarni. Wystarczą dobrej jakości ziarna i wysokiej klasy ekspres domowego użytku, który niczym nie ustępuje profesjonalnym sprzętom. Chętni na wypróbowanie najmodniejszych kaw sezonu? Z łatwością przygotujecie je w ekspresach Breville. Zacznij ten poniedziałek z dobrą kawą!


Sezonowe mody pojawiają się także wśród baristów. By wprowadzić odmianę od klasycznej małej czarnej, specjaliści od parzenia kawy proponują nam co jakiś czas nowe, zaskakujące smaki. Podstawą jest zawsze dobrze zmielona, aromatyczna kawa, zaparzona w wysokiej jakości ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę na to, czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren. Dobrze, by posiadał również regulator temperatury wody oraz system preinfuzji, dzięki któremu nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla z czasu palenia ziaren. Liczy się także ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów. Ekspresy do kawy, które wykorzystują te najwyższej jakości technologiczne rozwiązania, znajdziemy w gamach ekspresów Breville Barista i Prima Latte.

Espresso niejedno ma imię

Jeśli chcecie złagodzić goryczkę tradycyjnego espresso, wystarczy dodać do niego odrobinę soku i skórki otartej z cytryny. W ten sposób otrzymujemy modne espresso romano. Jeśli zawsze dodajecie do kawy odrobinę mleka, to wypróbujcie espresso machiato. Jest to klasyczne włoskie espresso lekko muśnięte spienionym mlekiem. Cała tajemnica tego przysmaku polega na tym, że dodane mleko nie zmienia całkowicie smaku kawy, a jedynie służy do jego przełamania. Dla wielbicieli słodkich i mlecznych akcentów w kawie powstało espresso affogato. W tym przypadku zamiast mleka do małej czarnej dodajemy łyżeczkę lodów. 

Caffe frappe po grecku

Ten grecki koktajl kawowy wymaga niewielkiej ilości składników i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Najpierw wlewamy zimne, krótkie lub długie espresso z kilkoma kostkami lodu do shakera. Jeśli chcemy, możemy dodać cukier puder. Następnie wstrząsamy do uzyskania piany i podajemy w wysokiej szklance. Oryginalny grecki koktajl kawowy ma równie pyszną odmianę, która jeszcze bardziej przypadnie do gustu smakoszom. Jest równie szybka w przygotowaniu, co klasyczna frappe. W shakerze umieszczamy krótkie espresso z jedną do dwóch łyżeczek cukru i dodajemy kostki lodu. Następnie dodajemy 4 łyżki stołowe mleka krowiego lub mleka roślinnego, np. sojowego, owsianego czy też kokosowego. Przed podaniem energicznie wstrząsamy.

Co to jest Bulletproof Coffee?

To rodzaj kawy maślanej, inspirowanej herbatą z masłem z mleka jaka z Tybetu. W tym niezwykłym napoju znajduje się olej i masło. Kawa ta jest idealna na śniadanie, ponieważ udowodniono, że tłuszcz najlepiej spożywać w porze śniadania. Aby przyrządzić Bulletproof Coffee, należy przygotować klasyczną kawę i dodać do niej substancję tłuszczową, czyli jedną łyżkę stołową organicznego oleju kokosowego i pół łyżeczki niesolonego masła z mleka krowiego. Sportowcy mogą dodać niewielką ilość białka serwatkowego lub kazeinowego w proszku. Można również dodać szczyptę cynamonu, jeśli ktoś lubi jego smak. Najważniejsze jest, by wybrać tłuszcz dobrej jakości: olej kokosowy i masło wzbogacone w kwasy Omega 3. Ponieważ woda i tłuszcz nie mieszają się zbyt dobrze, dlatego do przygotowania tej kawy warto użyć blendera lub trzepaczki elektrycznej. Wszystkie składniki dodajemy do kawy i mieszamy aż do uzyskania gładkiego napoju, który należy spożyć, zanim olej i woda ponownie się rozdzielą.

A Wasza ulubiona kawa to?

źródło: informacja prasowa Breville / Rumour

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Matt pisze:

Ciekawe pomysły na nieco bardziej oryginalne kawy. Muszę sprawdzić niektóre z pomysłów 🙂

Tsumi pisze:

Koniecznie daj znać, które było najsmaczniejsze!