Niektóre wypieki darzymy szczególną miłością – jak puszysty sernik, jesienną szarlotkę czy królową bezę. Są i takie, które doczekały się specjalnego „traktowania” i bez nich nie wyobrażamy sobie świąt. Są to np. bożonarodzeniowe pierniczki. A jakie wypieki lubimy zjadać z wielkanocnego stołu? Podpowiadamy, co przygotować!
Słodki stół wielkanocny jest przede wszystkim kolorowy – jajeczka lśnią, a bakalie i orzechy tworzą barwne kobierce. Obfitość nawiązuje zarówno do charakteru świąt, jak i wiosennego odrodzenia natury. I jest w czym wybierać!
Wielkanoc to gratka dla miłośników domowych wypieków. Dzięki praktycznym akcesoriom cukierniczym i kuchennym możemy eksperymentować lub pójść w klasykę i wyczarować świąteczne ciasta, które znamy z dzieciństwa – mazurki z wierzbową palmą z bakalii, babki obficie polane lukrem czy keksy. By wszystko się udało, pamiętajmy o zaopatrzeniu się w produkty, które ułatwią to zadanie – papier do pieczenia, papierowe foremki, uniwersalne woreczki ze struną czy folię aluminiową. Zastosowanie niektórych akcesoriów może nas miło zaskoczyć.
– mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan.
Mazurek – w stronę tradycji
To opcja dla tych, którzy kochają rodzime smaki, a święta celebrują tak, jak dawniej. Tutaj prym wiedzie mazurek wielkanocny. Ten rodzaj niskiego ciasta w wersji orzechowej doczekał się nawet zaszczytnego miejsca na „liście produktów tradycyjnych” stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uwielbiamy mazurki za ich smak – zazwyczaj kruche ciasto jest posmarowane ciężką, słodką masą, np. kajmakową, orzechową lub migdałową – oraz strojność – wierzch zdobią mozaiki wykonane z kandyzowanych owoców czy orzechów. O czym pamiętać, przygotowując mazurek wielkanocny?
- Składniki na ciasto zazwyczaj powinny być w temperaturze pokojowej. W przypadku kruchego ciasta na mazurek, masło powinno być mocno schłodzone, zimne. Dzięki temu mąka nie wchłonie tłuszczu, a wypiek będzie miał odpowiednią twardość. Jeśli przygotowujemy ciasto, które wymaga schłodzenia, pamiętajmy o tym, by odpowiednio je zabezpieczyć przed zeschnięciem. Przyda nam się do tego folia spożywcza, którą możemy przykryć miseczkę lub zawinąć w nią ciasto bezpośrednio. – opowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan. Następnie dodaje: Równie pomocne są też woreczki np. z zamknięciem typu zip. Te sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy będziemy chcieli zamrozić nadmiar ciasta. Woreczek możemy odpowiednio opisać i zaznaczyć, co i kiedy włożyliśmy do zamrażarki.
- Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyjmy krupczatki typ 450. Gruboziarnista mąka, która w konsystencji przypomina kaszkę, zapewni lepszą kruchość.
- By papier do pieczenia lepiej się dopasował do kształtu blaszki, najlepiej wcześniej zgnieść go w dłoni, a następnie rozłożyć w blaszce. Bez względu na to, czy mamy papier w arkuszach, czy na rolce, warto odpowiednio dopasować go do foremki – oszczędzi nam to frustracji, szczególnie przy pieczeniu płynnych ciast. Jeśli mamy tortownicę, złóżmy papier kilkukrotnie. Zawsze w połowie, aż zostanie nam trójkąt. Dzięki temu papier dopasuje się do okrągłej formy. Warto przyciąć brzegi tak złożonego papieru, by nie spaliły się podczas pieczenia. – tłumaczy Brand Manager marki Paclan. W przypadku keksówek warto złożyć papier przy użyciu samej blaszki – wystarczy odwrócić ją do góry dnem i zgiąć papier do pieczenia na jej krawędziach.
Prosta, ale efektowna babka
Babka piaskowa, cytrynowa, majonezowa czy też marmurkowa – odmian tego wypieku jest wiele. Pięknie prezentuje się na stole, co jest zasługą ozdobnej formy z kominem i przybrania – lukier lub polewa czekoladowa spływa fantazyjnie po wgłębieniach w cieście, a górę zdobią kolorowe jajeczka, skórki kandyzowanej pomarańczy czy płatki kwiatów. Choć mówi się, że piaskowa babka zawsze się udaje, warto zastosować te triki.
- Pamiętajmy o dobrym wysmarowaniu wewnętrznej strony blaszki tłuszczem i obsypaniu bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie przywrze do formy.
- Jeśli nie mamy okrągłej, specjalnej formy, wykorzystajmy klasyczną keksówkę. Zaoszczędzimy sobie mycia, jeśli wybierzemy podłużną foremkę wykonaną z aluminium lub papieru. Jednorazowe foremki to nie tylko ułatwienie pod kątem czystości, ale też idealne rozwiązanie wtedy, gdy podczas świąt planujemy spotkania rodzinne poza domem. Niejednokrotnie zdarza się, że blaszki, miski, talerze giną w gąszczu pozostałych naczyń podczas świątecznych spędów. Wypieki umieszczone w jednorazowych foremkach oszczędzą nam stresu, że nasza ulubiona (lub jedyna) foremka przepadnie na dobre. – radzi Marta Krokowicz.
- Jeśli chcemy przystroić ciasto kawałkami orzechów, wrzućmy je do woreczka z zamknięciem strunowym i potłuczmy za pomocą kuchennego młotka. Będzie szybciej i czyściej niż w przypadku krojenia ich nożem.
Tiramisu – dla miłośników kawy
Włoski deser to alternatywa dla ciężkich ciast i pracochłonnych wypieków. Biszkopty zanurzone w kawie z delikatnym kremem z mascarpone zrobimy w 30 minut. Możemy przygotować je w tradycyjnej blaszce lub podać je w pucharkach, szklankach lub… małych słoiczkach, dzięki czemu prezentują się efektownie.
- Przygotujmy mocny napar z kawy, który nada wyrazistego smaku biszkoptom. Warto wykorzystać do tego klasyczne filtry, a fusy, które zostaną po takim zaparzaniu wykorzystać do zrobienia przedświątecznego peelingu albo jako nawóz do kwiatów.
- Ubijając pianę z białek do kremu, dodajmy do niej szczyptę soli, która poprawi jej sztywność. Aby zapobiec chlapaniu masy, wystarczy nałożyć na misę perforowaną ściereczkę kuchenną i wbić w nią haki miksera. Zadziała jak osłona.
- Zamiast nakładać masę na wierzch deseru szpatułką, umieśćmy ją w rękawie cukierniczym z osobną tylką lub przelejmy do sztywnej torebki z wyciętym otworem i wyciskajmy pojedyncze stożki. Na koniec posypmy kakao i gotowe!
Wielkanocne słodkości kuszą. Wybierzmy te, które lubią nasi domownicy, aby nie marnować jedzenia. I pamiętajmy o najważniejszym. O dobrej atmosferze świąt nie decyduje liczba mazurków i bab, a nasze nastawienie. Dlatego dbajmy o relacje i spędźmy święta tak, jak chcemy!
źródło: informacja prasowa Paclan / Buena Vista