Ekspresy kolbowe to najlepszy wybór dla prawdziwych kawoszy, którzy doceniają wyrafinowany smak kawy. Tego typu urządzenia pozwalają zachować pełną kontrolę nad jakością, smakiem i mocą kawy, tak by można ją było dostosować do własnych upodobań.
Smak kawy jest każdemu dobrze znany. Jednak nie wszyscy wiedzą, że ziarna kawy posiadają aż kilkaset związków aromatycznych. Możemy w nich znaleźć nuty karmelizowane, m.in. czekolady, orzechów, karmelu, miodu. Znajdziemy także oryginalne aromaty palone, kojarzące się z różnego rodzaju przyprawami, cygarami, tytoniem, zapachem świeżego pieczywa czy żywicy. Spotkamy także mniej oczywiste aromaty owocowe, szlachetne cytrusowe, a także kwiatowe, a nawet ziołowe. To, czego doświadczamy, pijąc kawę, to połączenie setek różnych aromatów o różnej intensywności. By je w odpowiedni sposób podkreślić, należy postępować z ziarnami w szczególny sposób i wybierać właściwe metody parzenia, które potrafią wydobyć z kawy, to co w niej cenne i wartościowe. Jeśli zatem zależy nam na tym, by nasza filiżanka małej czarnej miała wyjątkowy smak, warto zaparzyć ją w ekspresie kolbowym.
Czym różni się ekspres kolbowy?
Przygotowanie aromatycznej kawy wymaga wcześniejszego zmielenia ziaren, najlepiej tuż przed zaparzeniem. Na intensywność i wyrazistość naparu ma wpływ świeże mielenie. Najlepsze są drobno zmielone ziarna. Jeśli są grubo zmielone, woda przepłynie przez nie zbyt szybko, a espresso będzie słabe i mało aromatyczne. Gdy z kolei drobinki będą zbyt małe, wówczas wydłuży się czas ekstrakcji, a smak kawy będzie cierpki. Zmieloną kawę wsypujemy do specjalnego sitka umieszczonego w kolbie. Następnie odpowiednio ubijamy i montujemy całość w ekspresie. Im więcej zmielonej kawy ubijemy w kolbie, tym mocniejszy i intensywniejszy napój otrzymamy. Możemy także ustawić długość parzenia kawy.
Dla domowych baristów
Nowoczesne ekspresy do kawy Breville Barista wyróżniają się nie tylko nowoczesnym designem, ale też zaawansowanymi technologicznie rozwiązaniami. Dla przykładu samym Temp° IQ Shot Control™. Ta opracowana przez markę technologia pozwala uzyskać precyzyjną i stabilną temperaturę wody. Wręcz idealną do ekstrakcji espresso o wspaniałym smaku. Z kolei technologia Thermoblok podgrzewa wodę tak, by podczas przepływania przez zmielone ziarna miała temperaturę 92°C, co wpływa na optymalną ekstrakcję olejków z ubitych ziaren kawy.
Kolejnym rozwiązaniem technologicznym jest funkcja łagodnej preinfuzji. Polega ona na tym, że niewielka ilość wody jest delikatnie przepuszczana przez ubite zmielone ziarna kawy przed właściwym strumieniem wody, po to, by espresso zyskało bogatszy aromat. Ponadto ekspresy kolbowe z gamy Barista mają wbudowany młynek ze stożkowatymi ostrzami, dzięki którym zmielone ziarna mają jednolitą grubość. Średnica kolby wynosi tu 58 mm, co umożliwia równomierne rozłożenie ziaren kawy w koszyczku filtra. Dzięki temu kolbę można łatwiej napełnić, ubić w niej kawę i opróżnić po użyciu.
Dla początkujących kawoszy
Wygodny i elegancki ekspres z gamy Breville Prima Latte jest tak łatwy w użyciu, że nawet początkujący stają się mistrzami w parzeniu wspaniałej kawy w kilka chwil. Wystarczy napełnić kolbę zmieloną kawą, napełnić pojemnik na wodę i mleko. Wybierając przycisk, możesz zdecydować się na podwójne espresso, cappuccino czy latte, a podświetlenie wskazuje Twój aktualny wybór. Wyjątkowy smak kawy gwarantuje ciśnienie 15 Bar, a dzięki automatycznemu spieniaczowi mleko zmienia się w delikatną, kremową piankę. Po zakończeniu rytuału parzenia, możemy wyjąć pojemnik na mleko i schować do lodówki.
źródło: informacja prasowa Breville Polska / Rumour