Szparagi to sezonowe warzywa, które pachną wiosną. Sposobów na ich przygotowanie jest bardzo dużo. Można je ugotować w wodzie, na parze lub smażyć na patelni. Ponieważ to bardzo delikatne warzywo warto wybrać sprzęt, który wyeliminuje ryzyko przypalenia czy rozgotowania. Dowiedz się, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzać. Zaprezentujemy również 3 sposoby na doskonałe dania ze szparagów.
Tak naprawdę sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni w roku. Zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do czerwca, a szczyt przypada właśnie w maju. Dlatego warto teraz z nich korzystać. Tym bardziej że szparagi to bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A, dzięki czemu korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby.
Smażone, gotowane w wodzie i na parze
To jak przyrządzisz szparagi zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Możliwych jest kilka sposobów. Możesz po prostu usmażyć szparagi w mieszaninie oleju i masła przez około 7 do 8 minut. Czas trwania zależy od wielkości szparagów i konsystencji na jakiej Ci zależy: od bardzo delikatnej do lekko chrupiącej. Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli użyjesz do tego dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką, o konstrukcji, która dobrze przewodzi ciepło. Inna możliwość to gotowanie w wodzie: wystarczy zagotować dużą ilość wody, dodać trochę soli, a następnie gotować szparagi przez około 5 do 8 minut, w zależności od ich wielkości. Gotujemy je w wysokim garnku w pozycji pionowej, a główki szparagów powinny pozostać nad powierzchnią wody, dzięki czemu nie rozgotują się.
Najzdrowszą metodą, która jednocześnie pozwala zachować piękny zielony kolor szparagów jest gotowanie na parze. Możesz wykorzystać do tego garnek do gotowania na parze z powłoką DIAMOND Kohersen BLACK CUBE lub użyć Wielofunkcyjnego robota kuchennego z funkcją gotowania Kohersen CY021. Po ugotowaniu możesz skropić szparagi oliwą z oliwek, winegretem lub posypać suszonymi ziołami i przyprawami.
Jajecznica ze szparagami
Składniki:
8 jaj
300 g ugotowanych główek szparagów
100g masła
50 ml śmietany
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
drobna sól i czarny pieprz z młynka
W misce ubij jajka z płynną śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wymieszaj ponownie. Połowę masła pokrój na małe kawałki, a drugą połowę stop na patelni. Gdy masło się roztopi, wlej jajka ze świeżą śmietaną i gotuj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Dodawaj małe kawałki masła do jajecznicy w regularnych odstępach czasu, nie przerywając mieszania. Kiedy jajecznica zacznie nabierać lekko kremowej konsystencji, dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze przez 2 minuty, wciąż na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
Risotto ze szparagami
Składniki:
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
2 szklanki (500 ml) ryżu Arborio
1/2 szklanki (125 ml) białego wina
5 szklanek (1,25 litra) rosołu z kurczaka, ciepłego
1 pęczek szparagów, pokrojonych na 1 cm kawałki i ugotowanych
3/4 szklanki (180 ml) startego sera Parmigiano -Reggiano
Sól i pieprz
W rondlu podsmaż cebulę na oleju na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, przez około 5 minut. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę, cały czas mieszając, aby się pokrył olejem. Dodaj wino i zredukuj, aż ryż będzie prawie suchy. Dodawaj po szklance bulionu, często mieszając, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty, zanim dodasz kolejną porcję bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Po 20 minutach gotowania ryż powinien być al dente. Dodaj szparagi i parmezan i wymieszaj, aby je połączyć. Na koniec dodaj przyprawy.
Zupa marchewkowo-szparagowa z robota kuchennego
Składniki:
350 g żeberek, pokrojonych w kostkę
300 g słodkiej kukurydzy
200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
10 g imbiru, pokrojonego w kawałki
3 l wody
5 g cukru pudru
15 ml piwa
20 ml oliwy z oliwek
3 g soli
Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 1,5 l wody w kielichu do gotowania, włóż 350 g żeberek do koszyka, włóż koszyczek do kielicha do gotowania, zamknij pokrywę kielicha. Ugotuj. Wyjmij żeberka z miski, wylej wodę i wyczyść kielich do gotowania. Umieść resztę wody, żeberka, 20 ml oliwy i 10 g imbiru w kielichu do gotowania. Ugotuj. Dodaj 15 ml piwa i 5 g cukru pudru. Ugotuj. Dodaj 300 g słodkiej kukurydzy i marchewki. Ugotuj. Dodaj 3 g soli. Ugotuj.
źródło: informacja prasowa Kohersen / Rumour
Mniam, zapowiada się pyszne jedzonko 😉 Mam tego robota i codziennie pichcę coś innego, aż małżonek jest w szoku, bo gotowanie nigdy nie było moją mocną stroną 😉