Latem zajadamy się goframi z bitą śmietaną i jagodami czy truskawkami. Jesienią i zimą owoce zastępujemy konfiturami lub sosem czekoladowym. Przepisów na gofry jest mnóstwo, a ich smak zależy nie tylko od tego, co na nich położymy, ale też od dodatków do samego ciasta.
Idealne gofry powinny być chrupiące i złociste. Ich kształt sprawia, że owoce z nich nie spadają, a lody, jeśli spłyną, znajdą się w zagłębieniu wafla. By gofry były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku niezbędna jest odpowiednia gofrownica. Duży wybór tego typu urządzeń znajdziemy w ofercie marki Breville. Najważniejszym elementem gofrownicy są płyty grzewcze, które odpowiadają za wygląd gofrów i odpowiedni poziom przypieczenia.
W gofrownicach Breville płyty zostały pokryte nieprzywierającą powłoką DuraCeramic™, która jest mocniejsza i czterokrotnie bardziej odporna na zarysowania w porównaniu z tradycyjnymi powłokami nieprzywierającymi. Przekazuje ona ciepło szybciej i wydajniej, dzięki czemu pyszne domowe gofry można przygotować w krótkim czasie. Powłoka DuraCeramic™ nie zawiera PTFE ani PFOA. Jest więc nie tylko trwała i łatwa do czyszczenia, ale także bezpieczna. Gofrownice Breville dodatkowo mają uchylną pokrywę górną, która nie ogranicza wyrastającego ciasta, dzięki temu, że podnosi się delikatnie, gdy ciasto zwiększa swoją objętość.
Wiecie, że jest kilka odmian ciasta gofrowego? W Polsce bardzo popularne są gofry przyrządzane z ciasta podobnego do naleśnikowego. Te składają się z mleka, mąki, jajek i tłuszczu. W USA gofry często robi się na bazie maślanki i sody oczyszczonej. Dodatkowo dzięki drobnym modyfikacjom możecie otrzymać różne rodzaje gofrów. Bardziej puszyste, chrupkie albo czekoladowe czy kokosowe. Wszystko zależy od tego, co doda się do masy.
Gofry czekoladowe
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki kakao;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki brązowego cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
- 115 g posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady;
- 1 1/2 szklanki maślanki.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. W drugiej misce ubij mikserem jajka z brązowym cukrem i wanilią do momentu, aż zmienią kolor na biały i zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijając. Za pomocą szpatułki połącz suche składniki z czekoladą na zmianę z maślanką, a następnie dodaj do masy jajecznej. Odstaw ciasto na 10 minut. Rozgrzej gofrownicę. Wlej około 1/3 szklanki ciasta na każdą kratkę. Zamknij urządzenie. Smaż od 5 do 6 minut. Powtórz tę czynność z pozostałym ciastem. Gotowe gofry czekoladowe podawaj z jogurtem waniliowym i polewą wiśniową.
Gofry z tartymi jabłkami
Składniki:
- 250 g mąki;
- 500 g jabłek;
- 100 g masła;
- 3 jajka;
- 50 g cukru pudru;
- 1 saszetka cukru waniliowego;
- 250 ml mleka półtłustego;
- 100 ml płynnej śmietanki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Rozpuść masło i poczekaj, aż trochę ostygnie. Wymieszaj 3 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i starte jabłka. Dobrze wszystko wymieszaj. Delikatnie dodaj ubite wcześniej białka. Nakładaj ciasto do gofrownicy i trzymaj 5-6 minut. Podawaj z cukrem pudrem albo z solonym karmelem.
Gofry kokosowe
Składniki:
- 170 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- puszka mleka kokosowego;
- 4 łyżki cukru;
- 2 jajka;
- 1 szczypta cynamonu w proszku;
- 1 szczypta soli.
Oddziel białka od żółtek i odłóż na bok. W misce ubij żółtka z cukrem. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem, cynamon oraz sól i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je łyżką do ciasta. Nalewaj ciasto na gorące kratki gofrownicy. Każdy gofr smaż przez ok 5-6 minut. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą owocową.
źródło: informacja prasowa Breville Polska / Rumour